Каймак: молочний продукт від південних широт

Що таке каймак – складно відповісти навіть досвідчені кулінари. Немає, тобто всім зрозуміло, що це молочний продукт з високим вмістом жирів (і, справедливості заради, інших виключно корисних речовин). Але він у різних регіонах різниться по консистенції, за способом приготування і, природно, за смаком.

об’єднує Одне: смак – неймовірний.

Каймаки всіх країн, єднайтеся!

Цей молочний продукт бере свій початок у південних регіонах: у стародавні часи продукти треба було якось зберігати, щоб не псувалися. Це на територіях посевернее було простіше: викопав погріб і бережи. А якщо ще північніше – так просто виставив на холод і всі справи.

А ось на Балканах, а також у Криму, Середній Азії, на Кавказі – спробуй викопай льох або знайди природний холод. Поволжі, Башкирія – всі поголовно робили каймак. Донські козаки теж його готували.

Консистенція каймаку може розрізнятися: він може бути схожий на густу сметану, вершки, сир або навіть вершкове масло. Все залежить від технології приготування. Для татар, башкирів, калмиків каймак – це просто густа жирна сметана, яку збирають з вершків. А на Дону, наприклад, це не стільки кисломолочний продукт, скільки пряжене молоко: томили в печі молоко, знімаючи з нього періодично коричневу пінку і складаючи її шарами в іншому посуді. На ринках Ростова-на-Дону і по області досі можна купити на ринку каймак у вигляді зібраних пінок, згорнутих рулетом. До речі, дуже смачно, рекомендую.

справді каймак веде свій родовід з Балкан, і балканський варіант приготування вважається найбільш правильним.

Для приготування цього каймаку молоко кип’ятять протягом досить тривалого часу, а густі пінки з молока знімають і складають у посуді. Для цього каймаку посуд потрібна лише глиняна. Коли вона наповнена повністю, її ставлять в тепло на кілька днів, поки з пінок не вийде повітряний каймак кольору топленого молока.

Красивий, смачний і корисний

До складу каймаку входять:

  • мікроелементи;
  • вітаміни;
  • поживні речовини.

У ньому містяться йод і фосфор, а також кальцій, як у всіх молочних продуктах. При всій своїй высококалорийности каймак не залишає відчуття важкості після їжі, оскільки перетравлюється швидко і практично повністю. Але зловживати не варто, оскільки така кількість калорій просто так, в повітря, не полетить, потрібно буде потім зганяти зайві сантиметри і кілограми.

До безсумнівної користі каймаку можна віднести те, що він допомагає зміцнити кістки, відновлює природну мікрофлору кишечника при дисбактеріозі.

Природність цього продукту і натуральні поживні і корисні речовини роблять цей продукт незамінним в раціоні вагітних жінок, тих, хто годує грудьми, і маленьких дітей.

Каймак в домашніх умовах

Щоб не їхати в Ростов або в Башкирію за цим каймаком, простіше приготувати його вдома. Тим більше, що нічого надприродного для цього не потрібно, тільки:

  • 0,5 л дуже жирних вершків;
  • півсклянки сметани.

Вершки в керамічному посуді нудяться в духовці до тих пір, поки на них з’являється коричнева пінка. Її знімають і складають в глиняний посуд. Коли пінка вже не з’являється, вершки змішують із сметаною і заливають цією сумішшю зібрані пінки. Посуд з ними треба поставити в тепле місце, а через 12 годин поставити в холодильник (втім, можна і відразу починати є: охолодження не впливає на смакові якості, це лише спосіб зберегти подовше продукт).

Каймак можна їсти сам по собі, ложкою. А можна намазувати на хліб.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *