Капуста кольрабі

Якщо про це рослині говорити з точки зору ботаніки, то воно відноситься до одного з різновидів білокачанної капусти, є дворічним харчовою рослиною.

Батьківщиною кольрабі вважають Середземномор’ї, а прийшла ця капуста у світ ще у часи Стародавнього Риму. У ті далекі часи в Римській імперії капустою кольрабі харчувалися найбідніші верстви населення і раби. Називали її «каулорапа», що означало стеблова ріпа. Потім деякий час, аж до XVI століття, це харчове рослина практично не вживалося в їжу. А з XVI століття ситуація змінилася. Кольрабі почали вирощувати селяни в Німеччині і, до речі, саме вони і назвали її «кольрабі». Це назва в перекладі означає «капустяна ріпа». З тих пір цей вид капусти впевнено завойовував шанувальників з різних країн світу.

В даний час вона користується особливою популярністю в Канаді, США, країнах Західної Європи, Китаї та в Середній Азії. З-за стійкість до різних несприятливих умов погоди, цю рослину вирощують у найвіддаленіших і суворих місцях – Камчатці, Сахаліні, Крайній Півночі.

Цікаво, що частина кольрабі, яку використовують в їжу, не листя, як у інших її родичів, а стебло. Стебло кольрабі теж незвичайний – кулястий, що нагадує ріпу (звідси і її назва). Він формується над землею, і вже з нього ростуть кілька зелених листя, теж схожих на листя ріпи. Смак кольрабі дуже приємний – солодкуватий і соковитий, абсолютно не гострий. Хто пробує її в сирому вигляді, може порівняти за смаком з качаном капусти. Але це не тільки смачний соковитий плід, це – дуже цінний дієтичний продукт з багатющим складом вітамінів, мікро – і макроелементів.

• Вітаміни групи В – В1, В2, В3, В9,
• Вітамін А,
• Вітамін Е,
• Вітамін С (більше, ніж у цитрусових),
• Калій, магній, кальцій, фосфор, натрій, залізо, йод, кобальт, мідь, марганець, молібден, фтор, цинк.

Цей перелік корисних речовин свідчить про те, що капуста кольрабі – незамінний продукт для повноцінного харчування, особливо дитячого. Її вживають в їжу в сирому вигляді, так і при різноманітною кулінарній обробці. Варена, смажена, тушкована або запечена кольрабі – відмінний гарнір до м’ясних страв. Супи, салати, пюре і багато інших страв можна приготувати з цієї рослини.

Самими корисними стравами вважаються страви з сирої кольрабі. Її можна просто натерти на крупній тертці, підсолити і заправити сметаною – дуже смачно і корисно. Для зміцнення ясен і зубів, особливо в дитячому віці, лікарі рекомендують гризти шматки капусти в натуральному вигляді.

Регулярне вживання цієї капусти в їжу надає лікувально-профілактичну дію на організм людини. Нормалізується обмін речовин, робота печінки і жовчного міхура, робота шлунково-кишкового тракту. Завдяки високому вмісту калію, кольрабі показана людям з підвищеним артеріальним тиском.

Здавна для лікування запальних процесів ротової порожнини використовувався свіжий сік кольрабі. А відвари з коренів та плодів цієї рослини народні цілителі з успіхом застосовували для позбавлення від астми і туберкульозу легенів.

Одним з головних достоїнств кольрабі є її профілактичну дію при інфекційних захворюваннях і онкопроблемах прямої кишки.

Особливу увагу кольрабі слід приділити людям із зайвою вагою. Вона одночасно низькокалорійна і багата корисними речовинами. Оздоровлюючи організм в цілому, людина позбавляється від зайвих жирів. Є країни, де кольрабі порівнюють по дії з ананасом, відомим сьогодні не тільки смачною м’якоттю, але і відмінними властивостями для схуднення.

Однак, при всіх позитивних якостях, капусту даного виду можна вживати не всім. Це відноситься до людей із запальними процесами шлунково-кишкового тракту з підвищеною кислотністю.

На жаль, в раціоні жителів країн СНД, кольрабі не займає поки такого місця, як у країнах Америки чи Західної Європи. Залишається сподіватися, що смак і користь цієї капусти завоюють шанувальників здорового способу життя в цих країнах.

Тетяна Седлачек

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *