Меню 9-ти місячної дитини

Цей місяць, – останній в третьому з чотирьох триместрів, на який умовно поділений перший рік життя дитини. У ці 30 днів він додає до 400-500 г ваги і приблизно 1.5-2 см зросту. Втім, розвиток 9-ти місячного малюка цим не обмежується.

Малюк відмінно повзає, встає в ліжечку або манежі, тримаючись за борти, самостійно сідає. Якщо він з якихось причин цього не робить, краще покажіть її лікарю. Можливо, це індивідуальна особливість розвитку чоловічка, але все ж слід виключити неврологічні проблеми.

До кінця третього триместру першого року життя 9-ти місячна дитина вміє брати дрібні предмети не всією долонею, а великим і вказівним пальчиком. Педіатри перевіряють цю здатність, даючи дитині велику гудзик. Він вже краще розуміє мову батьків і активніше на неї реагує, а також сам промовляє окремі склади й звуки. На всі ці пізнання і відкриття потрібні калорії, які надходять в дитячий організм вже не тільки з материнським молоком.

Харчування 9-ти місячної дитини

  • Якщо є можливість, грудне вигодовування слід продовжувати. Проводьте його вранці і ввечері, перед сном. А ось решту 3 прийому їжі (всього їх має бути 5-6) повинні складатися із різноманітних продуктів. Причому вечерю нехай буде найлегшим з них.
  • В меню дитини 9-ти місяців від народження вже присутні кефір і сир, різноманітні однорідні каші без солі і цукру.

    Готуйте їх на воді з кукурудзяної, гречаної крупи. Рисову кашу варити, якщо стілець у малюка регулярний і не занадто твердий. Вівсянка підійде тим, у кого немає на неї алергії. Втім, це стосується всіх продуктів. Мамам потрібно дуже уважно стежити за реакцією дитини на нову їжу. Готові каші заправляти невеликою кількістю вершкового масла. Його добова доза повинна бути не більше 5-6 р.

  • Обов’язково включайте в щоденне меню 9-ти місячної дитини пюре з відварених овочів і фруктів, дієтичного м’яса, печінки. Якщо малюк вже може похвалитися кількома зубами, можна спробувати дати йому не протерту, а просто дрібно подрібнену їжу.
  • Корисно варити малюкові овочеві супи з кабачка, цвітної капусти, шпинату. Два рази в тиждень можна готувати їх на курячому або індичому бульйоні. Він повинен бути неміцним, перший відвар бажано зливати. Такий супчик особливо підходить діткам, у яких погіршився апетит – він стимулює вироблення шлункового соку.

Малюку можна дати погризти сухарик з білого хліба або спеціальне дитяче печиво. А ось спроби рідних і друзів побалувати його з загального столу, наприклад, солоним огірочком або копченою ковбасою, слід припиняти. Солоності, маринади, жирне, смажене і копчене йому буде шкідливо ще довгий час.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *