Про користь свіжої зелені

Абсолютна більшість з нас вважають свіжу зелень приємним і корисним доповненням до основних страв. Саме доповненням. Тобто їжею зовсім не обов’язковий, як, наприклад, хліб, овочі, молочні, рибні або м’ясні продукти.

І той факт, що свіжа зелень в рази корисніше так званих продуктів першої необхідності, залишається за межею нашої уваги. А даремно. Адже, свіжа зелень – це не тільки приправа, це дуже важливий і навіть необхідний продукт в нашому раціоні.

З дитинства нам знайома зелень петрушки містить вітаміну С в чотири рази більше, ніж загальновизнаний чемпіон у цій справі – лимон. Петрушка багата вітамінами групи В, А та Е, бета-каротином, фтором, селеном, залізом, фосфором, калієм, цинком. До її складу входить також дивовижний полісахарид інулін, який захищає організм людини від багатьох захворювань, у тому числі, і від раку.

Любителі петрушки, як правило, ніколи не скаржаться на рівень цукру в крові, поганий зір, набряки і підвищений тиск. Чоловіки, які регулярно вживають петрушку, забезпечують собі здорову потенцію на багато років.

Зелень кропу, також як і петрушки, може похвалитися багатим набором вітамінів і мінералів. В принципі, їх різноманітності і складом вони дуже схожі. Крім того, кріп містить ще й вітамін Р, який просто необхідний для міцності і еластичності наших судин і капілярів.

Всім відомо властивість кропу поліпшувати травлення, боротися з метеоризмами. Народна медицина давно і міцно ввела зелень кропу в список «корисних трав», які допомагають лікувати безсоння, покращують вироблення грудного молока у годуючих матерів.

Кінза або так звана китайська петрушка особливо популярна на Кавказі і в Середній Азії. У цих місцях без кінзи не готують практично нічого. Кінза відрізняється багатим каротином, вітамінами С, Р та групи В складом. Як її зелень, так і насіння містять безліч активних і корисних речовин.

Включення кінзи в щоденний раціон покращує роботу травного тракту, благотворно впливає на склад крові, стан судин і роботу серця. Кінза допомагає «перетравлювати» важку їжу. Хоча, звичайно ж, таку їжу краще не вживати зовсім.

Зелень шпинату, однозначно, не можна вважати дуже смачною. Хоча він може підкреслити вишуканий смак основних страв і принести величезну користь організму. Це рослина не даремно називають чемпіоном вітамінів і мінералів. Вживання зелені шпинату сприяє зміцненню імунітету, поліпшенню зору, відновлення краси і здоров’я шкіри, волосся і нігтів.

Крім цього, шпинат здатний зняти втому і пом’якшити наслідки стресів. Завдяки тому, що шпинат в надлишку містить корисні рослинні вуглеводи, він заспокоює нервову систему і покращує настрій.

Щавель, який нам добре знайомий по знаменитим зеленим щам, також дуже корисний. Вітамін В, яким щавель особливо багатий, позбавляє нас від безсоння і депресії, дарує гарний настрій. Зміцнити імунітет, поліпшити зір, підтримувати стан шкіри і зубів в нормі дозволяють вітаміни А і С, d і залізо, які також в надлишку присутні в щавлі.

Селера, який має понад 20 видів, просто знахідка для людей з надмірною масою тіла. Цю зелень називають продуктом з мінусовою калорійністю. Щоб засвоїти селера, організм витрачає енергії в рази більше, ніж отримує від його вживання.

Крім цього чудового властивості селера також має величезний запас вітамінів і мінералів, які мають позитивну дію на організм людини.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *