Продукти корисні для м’язів

Продукти корисні для м'язівДля нарощування м’язової маси потрібно заняття спортом, але цього недостатньо. Необхідні продукти, корисні для м’язів – мало «качати» м’язи, їх потрібно правильно «годувати».

Вуглеводи

М’язи в процесі тренування потребують енергії, основним постачальником якої є вуглеводи. Вони присутні в м’язах людини у вигляді речовини, глікогену, що подає енергію. Чим триваліша і інтенсивніше м’язова робота, тим більша кількість глікогену для цього потрібно. Отже: інтенсивні і тривалі заняття забирають більше вуглеводів.

Білки

Для збільшення обсягу м’язової тканини і її відновлення після навантажень потрібен білок – основний будівельний м’язовий матеріал. Жири. Підтримують нормальні обмінні процеси в організмі жири, необхідні не менше, ніж білок і вуглеводи. Оптимальний варіант – жири, що надходять в організм, повинні бути м’якими.

Які продукти корисні м’язам

  • Сир – займає перше місце серед молочних продуктів за вмістом білка і його швидкого засвоєння. Його рекомендовано їсти ввечері, після тренувань. У складі сиру присутні: незамінні амінокислоти, фолієва кислота, солі кальцію, магнію, міді, заліза, цинку, фосфору, фтору, вітаміни групи В, А, Е, Р Допомагає зростанню і відновленню тканин, корисний для утворення крові, роботи серця, нервової системи.
  • Соя – продукт, службовець постачальником самого якісного білка рослинного походження. Соя допомагає: зниження тиску; підвищення еластичності судин; зниження рівня холестерину; швидкому насиченню; збільшення швидкості спалювання жирів; відновленню м’язів після інтенсивної роботи.
  • Яйця, як і інші продукти корисні для м’язів, незамінні в раціоні для росту і зміцнення м’язової тканини. В яйцях корисні інгредієнти містяться в концентрованому стані. Найбільш цінна складова яєць – білок, при цьому в складі жовтка присутня речовина лецитин, знижує рівень «поганого» холестерину, допомагає кращому засвоєнню жирів. Жоден інший продукт не містить такої кількості холіну, як яйця. Крім цього у яйцях є вітаміни А, Д, Е, К, В1, В6, В12, фолієва і пантотенова кислоти, мідь, кобальт, фосфор, цинк, залізо, сірка. Наявність вітаміну Д допомагає зберегти здоров’я м’язових сухожиль.
  • Яловичина. У складі м’яса міститься велика кількість незамінних амінокислот, а що міститься в яловичині білок креатин збільшує м’язову масу, за рахунок зменшення жирових відкладень, беручи участь у побудові волокон м’язів.
  • Мигдальний горіх. Майже всі горіхи багаті вмістом в них рослинного білка, але в мигдалі його особливо багато – майже стільки ж, скільки в пісній яловичині. Білок цього горіха відмінно засвоюється до 90%, що вище, ніж у білку тваринного походження. Мінералів і вітамінів в мигдалі міститься більше, ніж у рибі та м’ясі. Зростання м’язової маси і зменшення жирових клітин забезпечують амінокислоти аргінін, креатин, схуднення.
  • Трава лобода. Всім відомий бур’ян має в своєму складі цінний білок, повний склад незалежних амінокислот, ефірні олії, каротин, сапоніни, аскорбінову і щавлеву кислоти. В їжу траву може використовуватися у вигляді салату, як добавка в суп і хліб.
  • Риба. Напевно, це один з кращих постачальників білка для тих, хто займається спортом. Найціннішими для цього вважають тунця і лосося. В рибі є: жирні амінокислоти; всі незамінні амінокислоти, особливо метіонін; мінерали і вітаміни. Білок, що надходить в організм з риби, перетравлюється в два рази швидше, ніж тваринні білки з м’яса.

Резюме

Вживаючи продукти корисні для м’язів, останні будуть не тільки добре працювати, але і рости. Вживаючи «правильні» продукти, можна бути впевненими – в потрібний момент м’язи нас не підведуть. Удачі.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *