Продукти, які слабят

Ті, хто знає з власного досвіду, що таке запор, намагаються знайти чудодійний засіб від цієї недуги. Це можливо, якщо крім медикаментозних засобів вживати продукти, які слабят, допомагають щодня спорожняти кишечник. За рахунок чого це відбувається? Читайте статтю і все дізнаєтеся.

Аптечні проносні засоби ефективні, але кожне з них має один істотний недолік – наявність різноманітних побічних ефектів.

Чому кишечник працює погано

Кишечник працює поганоЄ багато різних причин, за яких виникають проблеми з нормальним випорожненням кишечника. Основні причини:

  • недостатня кількість клітковини, що отримується з їжею;
  • зневоднення організму;
  • вік;
  • вагітність;
  • гіподинамія – відсутність фізичних навантажень;
  • прийом деяких видів лікарських засобів, особливо проносних.

Якщо виведення калових мас довгий час допомагали проносні препарати, кишечник «обледащів», і не бажає працювати самостійно. Його м’язи ослабли, їм важко забезпечувати нормальне скорочення і просувати кал до виходу з організму.

найпростіший спосіб змусити власний кишечник працювати – вживати з їжу продукти, у складі яких міститься великий відсоток клітковини. Саме вона, потрапивши у шлунок, «вміє» поглинати залишки їжі, вологу, жири, виводячи їх назовні. Є продукти з проносним ефектом, саме їх варто ввести в свій щоденний раціон.

Чарівні властивості клітковини

Клітковина необхідна для нормальної роботи всього організму, але особливо сприятливо її вплив на шлунково-кишковий тракт. Як наслідок цього, поліпшуються процеси травлення, ймовірність виникнення запорів знижується.

В рослинних продуктах присутня той вид клітковини, який не засвоюється людським організмом. Цим вона відрізняється від інших складових будь-якої їжі – жирів, білків, вуглеводів, які розщеплюються і поглинаються організмом.

Будучи своєрідною «мітлою», клітковина, практично не видозмінюючись, рухається по шлунку, тонкому і товстому кишечнику, просуваючи до виходу вміст кишечника. Волокна клітковини бувають нерозчинними і розчинними. Обидва ці виду корисні і потрібні організму.

Розчинною клітковиною багаті цитрусові, морква, горох, квасоля, овес, ячмінь, яблука.

Нерозчинна клітковина є у висівках і пшениці, горіхах, овочах.

Розподіл розчинних і нерозчинних волокон в продуктах, які слабят, по-різному, тобто, потрібно харчуватися різноманітно.

Максимальна кількість волокон клітковини міститься в сирих овочах і фруктах.

Не поспішайте, замінюючи звичні страви тими, в яких великий відсоток клітковини. Це може спровокувати метеоризм і здуття шлунка. Все добре в міру. Не відмовляйте собі у питній воді, яка, взаємодіючи з волокнами, прискорює роботу видільної функції організму.

Продукти з послабляющими властивостями

  • Продукти послабляючиЧиста вода. Однією з причин утрудненої дефекації може бути нестача води в організмі, тобто, його зневоднення.
  • Висівки з різних злаків, наприклад, пшеничні, житні, вівсяні, гречані. В них міститься велика кількість грубої клітковини і вітамінів, основні з яких відносяться до групи В.
  • Овес. Із зерен вівса і вівсяних пластівців готують киселі, каші, настої, які мають яскраво виражений послаблюючий ефект. Їжте вівсянку вранці, щоб нормалізувати функціонування кишечника. До речі, від каш швидкого приготування користі дуже мало.
  • Чорнослив, інжир, курага, як в свіжому, так і в сушеному вигляді. З цих сухофруктів варять компоти та варення, готують відвари.
  • Лляне насіння. Стакан настою з лляних насіння потрібно випивати зранку, натщесерце, а самі насіння з’їдати, довго пережовуючи.
  • Овочі, ягоди, фрукти у свіжому вигляді. Обмежте споживання, груш, гранатів, брусниці, чорниці.
  • Фруктовий або овочевий свіжовичавлений сік. Корисні також суміші соків, приготованих з різних овочів і фруктів.
  • Буряк. З-за великої кількості рослинних волокон.
  • Будь-які кисломолочні продукти володіють проносними властивостями – це кефір, кисле молоко, айран, кумис, кисле молоко.
  • Всі види рослинних масел – оливкова, кукурудзяна, соняшникова, рапсове, льняне. Олія вживають у їжу свіжими, під час термообробки його корисні властивості зникають.
  • Рис кріпить у випадках, якщо він пройшов обробку. Коричневий неочищений рис благотворно впливає на роботу кишечника.
  • Капуста будь-яких видів: брокколі, білокачанна, китайська.
  • Горох, соя, боби.
  • Зелень – рукола, петрушка, цибуля-пирій, люцерна, шпинат, цикорій, гірчиця, кульбаба.
  • Авокадо.
  • Сирі, але не обсмажені, горіхи, насіння гарбуза, соняшнику, льону. Всі вони мають до складу багато клітковини.
  • пророщені Злаки.
  • морська Капуста.
  • Сік рослини алое віра.
  • Тільки чорний гіркий шоколад містить у своєму складі компоненти з послабляющими властивостями.
  • Вино біле сухе, але в обмежених кількостях.
  • Спеції – куркума, імбир, перець гострий пекучий.
  • Продукти, які мають у своєму складі жирні кислоти Омега-3.

Ці продукти – альтернатива аптечних ліків, вони допомагають стабілізувати функції травлення, тим самим виключаючи причини, що сприяють запору. «Працюють» вони м’яко, знаходяться завжди під рукою.

Рецепти корисні для роботи кишечника

  • Очисний салатСалат очисний. Натерти на тертці редьку, ріпу, моркву і буряк. Додати мелкопорезанную білоголову або китайську капусту, селеру. Заправити будь-яким, за смаком, рослинним маслом. Бажано готувати без солі.
  • Соковий мікс. Перемішати в рівних пропорціях свіжовичавлений сік моркви, селери, буряка. Норма прийому: по одній склянці тричі на день.

Резюме

не Можна без контролю лікаря самостійно призначати собі проносні препарати. Краще спробувати включити в щоденне меню продукти, які слабят, адже вони натуральні.

Від їх вживання не виникає стійкого звикання до примусового очищення ШКТ, чого не скажеш про послаблюючих краплях і таблетках. Не допускайте експериментів над власним здоров’ям. Удачі

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *