Регулярне вживання кави знижує ризик раку простати

Регулярне вживання 4-х і більше чашок кави в день може знизити ризик рецидиву раку простати і прогресування захворювання, згідно з новими даними вчених. Дослідники з Fred Hutchinson Cancer Research Center в Сіетлі проаналізували 1001 випадок раку простати. Учасники дослідження були у віці 35-74 років. Всі вижили були діагностовані з захворюванням у період між 2002 і 2005 роками.

Учасникам було запропоновано заповнити анкету про частоту прийому їжі за два роки до діагнозу «рак простати»: вони повинні були дати інформацію про дієту і споживанні напоїв. Дослідники провели наступний аналіз п’яти років, щоб дізнатися, рецидивировал чи рак простати або прогресував. Дослідники проаналізували, надавав чи кави ефект на рецидив захворювання або прогресування раку простати.

Аналіз показав, що з усіх учасників 61% вживали не менше однієї чашки кави в день, в той час як 12% пили чотири або більше чашок кави в день. Чоловіки, які пили чотири або більше чашок кави на день, мали на 59% менше ризик рецидиву раку передміхурової залози або прогресування ніж ті, чиї споживання кави обмежувалися лише однією чашкою в тиждень або рідше.

Не було виявлено ніякого зв’язку між споживанням кави і зниженням смертності від раку передміхурової залози, додають дослідники. Хоча вони відзначають, що це дослідження не включало достатньо чоловіків, які померли від цієї хвороби для вирішення цього аспекту в якості окремого питання. Мілан Джейбелс, провідний автор дослідження, говорить: «Ми використовували детальну інформацію про використання вторинного лікування раку передміхурової залози і дані про сканування і біопсії для оцінки виникнення метастазів та смертності від конкретних причин».

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *