Ріпа – вітамінна російська картопля

Ріпа – один з найвідоміших стародавніх овочів. Припускають, що вона з’явилася одночасно з виникненням землеробства, тобто її історія налічує вже більше шести тисяч років. У всіх народів Європи вона була одним з головних овочевих страв. Правда, ріпа ніколи не входила в сім’ю овочевих аристократів. Вона була головним блюдом на столі у селян, з неї готували їжу для рабів і будівельників. Дуже популярна була ріпа в старовинній англійській кухні: її подавали в сирому вигляді, запікали, варили, готували салати з листя. Але найбільшою популярністю ріпа користувалася на Русі, недарма її прийнято вважати споконвічно російською овочем. До появи картоплі у нас вона була настільки ж важливим і незамінним продуктом харчування, як хліб. Їли варену цибулю смажену і печену, готували з неї супи, другі страви і навіть масло, заміняла вона і солодкі страви. За часів Катерини II ріпку потіснив з городів і столів заморський картоплю. Ера забуття ріпи тривала практично до наших днів, коли «табель про ранги» основних продуктів харчування був переглянутий. Дієтологи склали ріпці по заслугах, визнали її несправедливо забутим і одним з найбільш корисних сучасній людині овочів.

Що в ріпці особливого?

По-перше, ріпка дійсно солодка – в ній міститься до 9% цукрів. По-друге, вона рекордсмен серед коренеплодів за змістом вітаміну С, а в жовтій ріпі багато провітаміну А.

Дуже цінна особливість ріпи – наявність в ній рідкісного елемента глюкорафанина, який має протипухлинні властивості. Крім ріпи, його можна знайти лише в деяких видах капуст: кольоровий, кольрабі, броколі.

Сірка – ось ще одна з найцінніших особливостей ріпи. В цьому відношенні ріпу можна назвати винятком, тому що в інших звичних нам овочах сірки немає. Саме наявність сірки обумовлює здатність ріпи «чистити» кров і допомагати розчиняти камені в нирках. Допоможе ріпа і в профілактиці жовчнокам’яної хвороби. Ріпа – природний антибіотик за рахунок змісту особливої речовини – лізоциму. Вона затримує розвиток грибків (правда, не діє на кишкову паличку), запобігає розвитку захворювань шкіри, слизових оболонок та інших. Що й не дивно, адже ріпка має ранозагоювальні, сечогінні, протизапальні, антисептичні та знеболювальні властивості. Допомагають їй в цьому не тільки лізоцим, але і наявність ефірних олій і мінеральних солей.

Відвар з ріпи – просто і корисно

Ось простий рецепт відвару з ріпи, який допоможе солодкого сну і заспокоїть разволновавшееся серце, надасть м’яке проносне дію, буде дуже корисний при астмі та бронхіті.

Натріть цибулю на крупній тертці, потім залийте дві столові ложки коренеплоду склянкою окропу, неспішно поваріть хвилин 15. Процідіть і пийте на здоров’я по чверті склянки перед сном або протягом дня кілька разів.

Сік ріпи допоможе при кашлі, ангіні і поверне голос, якщо ви осипли.

Здоровеем і стаємо стрункішою разом з репкой

Завдяки великій кількості целюлози, ріпу можна назвати професійним чистильником шлаків в нашому організмі. Калорій у ній небагато, а ось відчуття ситості вона дає таке ж, як картоплю. Але ситість від картоплі настає в результаті відчуття від перетравлення великої кількості крохмалю. Так і вуглеводи, що містяться в картоплі і дають велику кількість калорій і відповідальні за відкладення жиру з рахунку не скинеш. Ріпка волі зайвим калоріях не дасть: целюлоза підтримує активну перистальтику кишечника і не дасть застоятися поживним речовинам. Вони знизить вміст «поганого» холестерину і попередить розвиток атеросклерозу.

Низькокалорійна, дуже корисна і надзвичайно смачна, якщо її добре приготувати, – ось три серйозних доводу включити ріпку в своє меню. У зимовий час року вона взагалі претендує на звання делікатесу. Переконайтеся в цьому самі: приготуйте ріпку з яблуками і родзинками, спробуйте в якості гарніру або зваріть суп з репкой (її можна розварити практично до стану супу-пюре).

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *