Салат з печеним гарбузом і червоним цибулею

У гарбуза маса переваг – вона дуже корисна, смачна, яскрава, відмінно поєднується з овочами і багатьма продуктами, хороша як в запіканках, так і в супи, рагу і випічці. Ось тому і готувати з неї можна різні страви, у тому числі і вітамінні салати. Але при всіх достоїнствах у гарбуза є маленький недолік – вона зовсім не ароматна, і для салатів треба готувати пряну заправку або додавати інші інгредієнти з більш вираженим смаком і ароматом.
Салат з печеним гарбузом і червоним ялтинською цибулею заправляється пікантним соусом, приготованим на основі оливкової олії, лимонного соку, меду і гірчиці. Чи потрібно говорити, що такий соус збагатить салат з печеного гарбуза не тільки смаком і ароматом, але і вітамінів додасть. Мед нам знадобиться рідкий, квітковий, а гірчицю краще брати слабоострую.
Інгредієнти:
– Очищена гарбуз – 300 гр;
– червоний салатний цибуля – 1 велика цибулина;
– листя руколи – жменя;
– зелений салат листовий – невеликий пучок (або будь-яка зелень);
– сир фета або бринза несолона – 50 гр;
– оливкова олія – 1 ст. ложка.
Для заправки:
– Мед рідкий – 1 ч. ложка;
– гірчиця готова – 0,5 ч. ложки;
– оливкова олія (або будь-яке рослинне) – 2 ст. ложки;
– лимонний сік – 1-2 ст. ложки (за смаком);
– сіль – за смаком.

Приготування:

Перший етап приготування салату з печеного гарбуза – приготування заправки.
Змішуємо мед, масло і гірчицю
Заправка нам знадобиться для маринування овочів. Змішуємо рідкий мед, рослинне масло і готову гірчицю.
Збиваємо
Збиваємо компоненти віночком до отримання практично однорідної субстанції. Якщо мед загус, його потрібно потримати на водяній бані, інакше заправка розшарується і домогтися однорідності буде дуже складно.
Видавлюємо лимонний сік
Вичавлюємо в заправку лимонний сік. Кількість залежить від вашого смаку – якщо любите контрастний смак, то додайте лимонного соку 2 ст. ложки, якщо більш м’який, то буде достатньо 1 ст. ложки. Ще раз все ретельно збиваємо.
цибулю нарізати
Червоний салатний цибулю ріжемо навпіл. Потім кожну половинку нарізаємо тонкими пір’ям по висоті цибулини.
гарбуз нарізаємо
Очищену гарбуз для салату нарізаємо кубиками середньої величини. Якщо гарбуз зовсім несолодка, збризкуємо її медом або присипаємо цукром і залишаємо хвилин на 5 просочитися.
Шанувальники свіжого гарбуза в салатах можуть приготувати теплий салат з беконом і гарбузом.
гарбуз запекти
Викладаємо гарбуз в сковороду або форму, скроплюємо маслом. Запікаємо в духовці або на сковороді під кришкою 10 хвилин до м’якості. Намагайтеся не перетримати гарбуз, щоб вона пропеклась, але зберегла колір, форму і фактуру м’якоті.
руколу полити заправкою
Готову заправку ділимо приблизно навпіл. На порційну тарілку викладаємо нарізані смужками листя салату і руколу. Поливаємо зелень заправкою.
заправку змішати з гарбузом і цибулею
Залишилася заправку змішуємо з печеним гарбузом і цибулею, залишаємо на 10 хвилин. Така послідовність потрібна для того, щоб всі інгредієнти салату з печеного гарбуза отримали свою порцію ароматного соусу. Якщо просто змішати овочі та зелень, соус стече з гарбуза і збереться на салатних листках.
Викладіть гарбуз з цибулею на салатну зелень
Викладіть гарбуз з цибулею на салатну зелень. Навколо розкладіть листя руколи, присипте салат раскрошенной фетою або бринзою і відразу ж подавайте до столу. Соус можна зробити з запасом і подати його окремо, як і скибочки лимона, щоб можна було підкоригувати смак салату з печеного гарбуза.

Рекомендуємо дуже смачний і незвичайний грецький салат з печеним гарбузом.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *