Відмова від солі або безсольова дієта

Важко уявити більш звичний продукт на нашій кухні, ніж кухонна сіль або хлорид натрію. Без неї не обходяться ні при приготуванні страв, ні при заготовки на зиму, ні при виготовленні маринаду. Сіль є вкрай корисним для нашого організму продуктом. Вона є в складі нашої крові, лімфі і в клітинах, яким сіль необхідна для життєдіяльності. Адже частинки хлору і натрію беруть участь в життєво важливих процесах організму. Добова норма солі для дорослої людини становить близько п’яти грамів, так як необхідно постійно заповнювати втрату цього елемента. Але «склалося так, що сіллю рясніє більшість продуктів, які ми споживаємо набагато більшу кількість приправи, ніж це необхідно. Це тягне за собою надлишок елемента в організмі, набряки, підвищений тиск і зайва вага.

У чому полягає безсольова дієта

Якщо ви вирішите оздоровити свій організм за допомогою безсольової дієти, слід дотримуватися кількох правил. Слід виключити додавання приправи в усі страви. Не варто переживати, що ви залишитеся без потрібного мікроелемента, адже він продовжить надходити в організм у продуктах харчування. Фахівці рекомендують повна відмова від солі при прогресуючих захворюваннях. Тим, у кого немає серйозних проблем зі здоров’ям, слід дотримуватися малосолевой дієти. Вона здатна впоратися з легкими набряками.

Труднощі з дієтою виникають лише в перші дні, до того ж сіль можна замінити натуральними приправами, чорним перцем і часником. Допустимо використання соєвого соусу. Всього через кілька днів ви звикнете до нових смакових відчуттів. Багато запевняють, що при відмові від солі рідний смак страв стає більш вираженим.

Запам’ятайте нескладні правила додавання солі в страви. Якщо ви варите суп, то приправляйте його сіллю за 15 хвилин до готовності; вуха варто солити відразу після зняття пінки; в кінці приготування овочі солять, зокрема смажену картоплю, а ось у фарш сіль додають при його виготовленні.

Відмова від солі дуже ефективний у боротьбі із зайвою вагою, для цього:
1) Готуйте всю їжу без використання солі, трохи продукту можна додати лише в готову страву.
2) Харчуйтесь частіше, не менше 4 разів на день невеликими порціями.
3) Переривати прийом їжі до відчуття ситості.
4) Використовувати певні продукти: овочі, нежирне м’ясо і рибу, житній хліб, яйця і знежирений сир. Дозволяється вживати супи.
5) Виключіть з раціону всі солоні та копчені продукти, макарони, білий хліб, випічку і цукор.

Дана дієта відмінно підходить не тільки при ожирінні, але і при захворюваннях серця і судин, і при високому артеріальному тиску. Правила дотримання дієти майже однакові у всіх випадках. При серйозних формах захворювань сіль виключається повністю, забороняється навіть підсолювати готові страви, а їх у свою чергу можна смажити. Переважно всі продукти готувати на пару.

Ніколи не забувайте про «золотої середини», дотримуйтеся нескладних правил, і тоді ваш організм збереже здоров’я на довгі роки життя!

Ірина Шведул

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *