Як антивітаміни впливають на здоров’я?

Про значення вітамінів для повноцінної роботи організму знають всі. Але лише небагато знають про те, що є антивітаміни. Антивітаміни це речовини, які схожі за своєю будовою на вітаміни. Така подібність дозволяє подібним речовин займати місце вітамінів в метаболічних процесах і уповільнювати або пригнічувати процеси обміну речовин, так як антивітаміни не можуть виконувати функції вітамінів. Велика кількість антивітамінів в організмі може призвести до серйозних наслідків так вони:

• Можуть виключати вітаміни з обміну речовин.
• Можуть блокувати всмоктування вітамінів з їжі.
• Прискорюють виведення вітамінів з організму.
• Руйнують вітаміни, роблячи їх не активними.

Наприклад, для вітаміну В (тіаміну) таким антагоністом є фермент тіаміназа В. Його дія полягає в тому, що він призводить до руйнування тіаміну. У великих кількостях цей фермент міститься в деяких видах риби: у оселедцевих, коропових і корюшкових. Тому вживання сирої риби (суші наприклад) необхідно звести до мінімуму. Також тіаміназа І в малих кількостях міститься в деяких овочах: брюссельська капуста, картопля, шпинат, рис. Тіаміназа І швидко руйнується при нагріванні, тому вона рідко стає загрозою для здоров’я.

Антагоністом вітаміну Н (біотин) є авідін, який у великих кількостях міститься в яєчному білку. Тому краще утриматися від вживання сирих яєць, так як біотин є важливою ланкою в засвоєнні глюкози.

Антивитамином З є аскорбатоксидаза. Ця речовина міститься в тій чи іншій мірі у всіх овочах і фруктах. Також у ролі антивитамина може виступати хлорофіл. Обидва цих речовини прискорюють розщеплення вітаміну С. Наприклад нарізаний салат втрачає половину вітаміну С через 4-5 годин, а гарбузовий сік вже через чверть години.

Антагоністом нікотинаміду ( вітамін РР) є лейцин. Ця амінокислота міститься в квасолі, сої, грибах, яловичині, коров’ячому молоці. Гіповітаміноз РР може розвинутися, якщо дані продукти тривалий час будуть складати основу раціону. Крім того пригнічувати функції вітаміну РР може индолилуксусная кислота, якої багато в кукурудзі.

Антивитаминные властивості по відношенню до вітаміну А (ретинол) виявляють деякі перегріті жири, наприклад маргарин. Саме тому продукти, що містять вітамін А необхідно смажити при мінімумі жиру, а краще запікати.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *