Як правильно готувати шашлик

У вас вихідний день, а за вікном нарешті прекрасна і безхмарна погода. Сидіти вдома або гуляти вже давно знайомому місту не варіант. Так чому б не відправитися на природу разом з рідними або друзями? Ну і, звичайно ж, який відпочинок на природі без запашного, смачного і соковитого шашличка? Як встояти перед такою спокусою?Шашлик – це одне з найпопулярніших страв кавказької кухні. Сам термін був внесений у наш словник козаками-запорожцями. Все дуже просто – “шиш” означає вертіти, а “лик” це те, що знаходиться на рожні. Нанизати на вертел можна абсолютно все – шматочки м’яса, риби, грибів, овочів і навіть хліба. Власне, з недавніх часів, вертел почали називати шампуром. Шашлик або барбекю є найбільш поширеною стравою у всіх країнах світу. І практично всі сперечаються про те, як правильно робити шашлик.Яке м’ясо слід вибрати і який рецепт маринаду підібрати, щоб в результаті ви отримали незабутній смак шашлику. Спеціально для вас, напередодні літа, команда “Evrikak” підготувала цікаву статтю про те, як правильно готувати шашлик. Не знаємо, як у вас, але у нас вже слинки течуть, так що давайте швидше почнемо!

Як приготувати смачний шашлик? Мангал.

Існують дуже хороші мангали екстра-класу зі спеціальними кришками і гратами, але, по суті, ми можемо обійтися і без них.mangal-transformer-megagrill-ubrs88-gotov-dlya-shashlikaЯкийсь специфічний мангал для приготування смачного шашлику нам особливо і не потрібен.

Мангал це просто місце, на якому тліє вугілля і на яке кладуть шампури. Головне, щоб самі шампури ні в якому разі не падали.

Ну а так, підставкою під шампури може бути навіть спинка від ліжка, лише б наше нанизане м’ясо міцно і надійно трималася.2А місцем для вугілля може стати самий звичайний багаття з дровами або вугіллям. Це питання №2.

Дрова або вугілля?

Фахівці говорять про те, що готувати шашлик на дровах набагато краще. Але ж укладати шашлики над палаючими полінами теж ніхто не збирається? Ми все-таки рекомендуємо вам купувати готові вугілля в магазині або приготувати їх самостійно.fa85cad318b5c5bfd1ff451f556Але не всі виробники вугілля сумлінні, так що для перестраховки таки краще зробити їх самому.drova_sashlikЯкщо говорити про дровах, то тут все елементарно: згоріли дрова – отримали вугілля. Є ще один важливий нюанс – потрібно знати, з яких дерев готувати дрова.

Вкрай небажаними є хвойні дерева, так як смола, що виділяється при їх горінні, отруює шматки м’яса і власне псує їх смак.

З такої ж причини не підійде нам тополя, верба, клен, ясен, горобина, вільха, акація, осика і в’яз.3Який же тоді вибір у нас залишився? Звичайно, ідеальними варіантами є саксаул і виноградна лоза. Але їх, на жаль, просто немає в наших широтах.berezovye_drova – Гарна альтернатива – береза. Тільки не чіпайте молоде дерево, так як воно надто соковите і буде давати багато сажі й диму.

Також рекомендуємо вам сухі фруктові дерева – яблуня, вишня, слива, абрикос. І не забувайте про липових і дубових дровах.

Вибирайте поліна дрібніше – час їх горіння займе набагато менше часу.?????? ?? ??????? ????????? ??????Очистіть дрова від кори – в ній міститься непотрібна нам зола.

М’ясо для шашлику.

Хтось любить готувати шашлик зі свинини. Інші воліють готувати шашлик з курки або баранини. Це справа смаку кожного – будь шашлик буде смачним, якщо його правильно приготувати. Ключовим моментів є якісне, а головне, свіже м’ясо.4У деяких випадках маринад, про який ми будемо говорити трохи пізніше, може і здатний змінити ситуацію, але не чекайте від такого шашлику понад соковитості або м’якості.

Визначити свіжість м’яса можна за його кольором і жовтизни жиру. Жир, до речі, в подальшому необхідно буде зрізати, так як він надає шашлику не дуже приємний смак.

Також в м’ясі не повинен бути надлишок жив, сухожиль і плівок.1Якщо говорити про посуді, в якій наш майбутній шашличок буде маринуватися, то тут варто віддати перевагу емальованому, глиняного або скляному посуді. Але ні в якому разі не вибирайте дерев’яну, алюмінієву або поліетиленову ємність.

Маринад.

Це один з найважливіших етапів приготування шашлику. Адже саме від маринаду буде прямо залежати аромат, смак і якість нашого майбутнього шашлику.5насправді, вибір маринадів просто величезний і до втрати пульсу сперечатися про те, який саме з них краще, просто марно.

Як правило, маринують м’ясо в кефірі або майонезі, білому або червоному вині, гранатовому і навіть томатному соку.

Ми вже писали інструкцію, як зробити маринад для шашлику. Постарайтеся знайти варіант до душі самі, благо в інтернеті інформації і порад від друзів достатньо.

Як робити шашлик: процес.

Отже, наше м’ясо гарненько замаринувалося, а вугілля ідеально розкалилися – можемо приступати до нашого улюбленого процесу приготування шашлику. Як же смажити шашлик, і які нюанси нам необхідно знати.2З цього місця детальніше:

  • Ріжте шашлик шматочками близько 2,5 см, щоб уникнути вогкості і сухості м’яса.
  • Насаживайте м’ясо на шампур вздовж волокон.
  • Для хорошої прожарювання, шампури потрібно час від часу повертати.
  • щоб уникнути сушіння м’яса, збризкуйте його маринадом, вином або лимонним соком.
  • Найкраще проткнути м’ясо розжареним шампурами. Завдяки цьому, білок, який входить до складу м’яса, згортається і закриває отвір від проколу. Таким чином, наше м’ясо буде більш соковитим.
  • Викладайте шампури тоді, коли полум’я остаточно не буде. А якщо вугілля раптом потемніють, помахайте над ними аркушем картону або фанери.
  • Не кладіть багато солі – вона сушить м’ясо. Краще соліть сам соус.
  • З приготування м’яса ми часто стикаємося з проблемою витягування нашого страви з шампура. Щоб цього не сталося, потріть шампур 1/2 цибулини. Якщо у вас решітка – змастіть її оливковою або соняшниковою олією.
  • Перевірте готовність шашлику, розрізавши шматочок і подивившись на сік, який з нього виділяється. Якщо в місці проколу немає крові і сам шматочок прозорий – м’ясо вже готове. Всередині воно повинно бути рожевим, а зовні підрум’яненим. Як правило, шашлик зі свинини готується 10-15 хвилин, з баранини – 15-25 хвилин, з яловичини – 30-40 хвилин.

27Коли ви будете впевнені в тому, що ваше блюдо готове – ви можете сміливо подавати його разом з закусками і напоями. Приємного апетиту!

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *