Їстівні вбивці: чим небезпечний сальмонельоз?

Все, що ви їсте, може бути використано проти вас. У списку їстівних вбивць – сальмонельоз. А точніше – продукти, що містять сальмонели. Як Ви думаєте, чи можна померти від вживання таких продуктів, як курка, яйця і молоко? На жаль, можна, оскільки всі ці продукти містять мікроб сальмонелу.

Наскільки небезпечний сальмонельоз?

Сальмонельоз посідає перше місце за статистикою за кількістю летальних випадків внаслідок харчових отруєнь, тим і небезпечний.

Продукти, що містять сальмонели

Сальмонела є жителем кишкового тракту курки, качок, гусей та іншої домашньої птиці. Причому самі тварини не хворіють цим захворюванням.

Коли курка дає яйце, і воно проходить по родових шляхах, сальмонела потрапляє на шкаралупу. Оскільки шкаралупа пориста, то мікроб потрапляє всередину і розмножується. Відповідно, якщо яйце погано проварена, то ми можемо заразитися.

2015-04-02_142631

Також можна заразитися через погано термічно оброблену курку. Особливо часто це зустрічається у копченій курці. Якщо її розрізати, на суглобах можна побачити ще червоне м’ясо. Саме воно може містити сальмонелу.

2015-04-02_142945

При цьому потрібно відзначити, що сальмонела в достатній мірі термостійка. Для того щоб її вбити при температурі 70 градусів, потрібно обробляти мінімум 20 хвилин. А якщо обробляти при температурі 100 градусів, то достатньо 3 хвилин. Висновок – і курка і яйце повинні варитися більше 3 хвилин. Відповідно яйце некруто – це дуже небезпечний продукт.

У перепелів температура організму вище, тому сальмонела там практично не живе. Відповідно, їхні яйця безпечні. А курячі яйця тотально вражені сальмонелою, оскільки мікроб є жителем організму курки.

І останній продукт – це молоко. Для жителів Росії парне молоко є «манною небесною». Але воно також може бути заражене сальмонелою і воно теж повинно кип’ятитися не менше 3 хвилин.

2015-04-02_142919

Ознаки сальмонельозу та перша допомога

Коли сальмонела потрапляє на слизову шлунково-кишкового тракту, приблизно через 6-7 годин починають розвиватися симптоми і ознаки сальмонельозу. Спочатку з’явиться нудота, блювання, нездужання. Потім може з’явитися пронос і підвищення температури.

20150402153259

Оскільки інфекція серйозна, хворому з ознаками сальмонельозу слід надати першу допомогу. Краще, якщо це зробить медичний працівник.

Перший момент – це усунення сальмонели, тобто прийом антибіотика.

Другий момент – оскільки відбувається колосальна втрата рідини, то необхідно заповнити рідини і електролітів в організмі.

Причому тут існують певні правила. Необхідно випоювати дрібно регулярно треба кожні 5-10 хвилин давати по чайній ложці рідини. Якщо дати велику кількість рідини відразу, то це викликає блювотний рефлекс.

Профілактика сальмонельозу в домашніх умовах

  1. В якості профілактики сальмонельозу в домашніх умовах продукти, здатні утримувати цей мікроб, повинні бути термічно оброблені.
  2. Категорично не можна давати дітям «яйця в мішечок», «яйця пашот» недоварених або курку.
  3. Якщо раптом з’явилися симптоми кишкової інфекції і температура, то потрібно терміново звертатися до лікаря. Існує правило, що якщо у дитини будинку виникла блювота або пронос більше 2 разів, то відразу до лікаря.
  4. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням. Тільки лікар може вирішити, наскільки небезпечна ситуація, в іншому випадку ви втрачаєте дорогоцінний час.
  5. Навіть після того як людини пролікували, може з’явитися латентний період – тобто людина може стати носієм мікроба. Тому після закінчення лікування необхідно повторно здати всі аналізи, щоб підтвердити, що сальмонели немає.
  6. Нічого зайвого в раціоні – це в першу чергу ніяких зайвих бактерій. Дотримуйтесь чистоту на кухні.
  7. Мийте руки перед їжею і під час приготування їжі, а також після того, як прийшли з вулиці. Як можна ретельніше, щоб убити небезпечні сальмонели (і не тільки)!

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *