Засолювання груздів

Грузді вважаються одними з кращих для соління грибів.Перше місце за смаковими якостями та ароматом займає білий груздь,але рідкісний щасливчик може похвалитися великим уловом, так як цей гриб зустрічається не так часто. Найбільш поширеними є чорні, від своїх родичів вони відрізняються великою головкою.

Солити гриби краще всього на зиму в банках: у такому вигляді вони довше зберігаються і займають менше місця.

Ми хотіли б запропонувати Вам два варіанти соління: засолювання груздів холодним способом і засолювання груздів гарячим способом.

Засолювання чорних груздів холодним способом

(на 50 порцій)

Інгредієнти:

  • чорні грузді – 5 кг
  • часник – 13 зубчиків
  • сіль – 150 г
  • чорний перець – 18 горошин
  • хрін – 20 штук
  • лавровий лист

Перед тим як приступити до засолюванні їх необхідно добре вимити, потім вимочити, приблизно протягом 3-5 діб, у холодній воді, періодично міняючи її.

Тепер беремо банки, гарненько промиваємо їх і обдаємо окропом. Складаємо грузді шарами в банки. При цьому кожен гриб необхідно натерти сіллю. Для того, щоб гриби не пересолились використовують 3-5% солі від їх ваги. Звичайно, можна використовувати і більше солі – тоді вони будуть краще зберігатися. Між шарами грибів кладемо часник, перець, хрін і лавровий лист.

Потім кладемо марлю, складену в 2-3 шари. На неї викладаємо зелень і щільно закрити банку кришкою. Вільного місця між банкою і кришкою не повинно бути. Гриби повинні бути як би під гнітом. Банки прибираємо в холодильник.

Засолювання відбувається протягом 30-40 днів. Перед вживанням виймаємо з банки марлю, зелень. Якщо у верхньому шарі є цвіль, то її теж краще прибрати.

Рецепт засолки груздів нескладний, кожен новачок з ним впорається.

1 порція – 24 кКал

  • Білки – 3 гр.
  • Жири – 0,5 гр.
  • Вуглеводи – 2 гр.

Засолювання чорних груздів гарячим способом

(на 50 порцій)

Склад:

  • чорні грузді – 5 кг
  • парасольки кропу
  • часник – 15 зубчиків
  • сіль – 10 ст. л.
  • лавровий лист
  • чорний перець – 15-20 горошин
  • листя чорної смородини – 20 штук

Перед засолкою потрібно ретельно вимити грузді, вимочити 3-5 діб, великі нарізати на частини.

Тепер промиваємо зелень, чистимо часник, потім нарізаємо його.

Кип’ятимо підсолену воду і кладемо гриби в неї, варимо 10-15 хвилин.

На дно простерилізованій банки насипаємо трохи солі, перець горошком, парасолька кропу, лист чорної смородини і зверху один шар груздів. Потім посипаємо сіллю, кладемо перець, часник, лавровий лист, шар грибів, і процедура повторюється.

Все це необхідно ущільнити, потім заливаємо водою, в якій варилися гриби, щоб вийшов весь повітря, і закриваємо прокип’яченої поліетиленовою кришкою. Як банки охолонуть, прибираємо в холодильник. Їсти гриби можна через півтора місяці.

Можна вважати, що рецепт засолки чорних груздів гарячим способом вдався.

1 порція – 24 кКал

  • Білки – 3 гр.
  • Жири – 0,5 гр.
  • Вуглеводи – 2 гр.

Заготовлюйте гриби на зиму – це просто і дуже смачно!!!

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *